Mindfulness Voor Kinderen Werkt!


Homepage · Over ons · Agenda · Nieuws · Locaties · Links · Contact

Over ons


Over de mindfulness opleiding
Over de mindfulness afstudeerworkshop 'Je bent goed zoals je bent'
Over de mindfulness lessen

 

Over de mindfulness opleiding

Met de workshop mindfulness voor kinderen 'Je bent goed zoals je bent' heeft Margreet haar opleiding tot mindfulness-trainer op een krachtige manier afgerond.

Voorafgaande aan de workshop hadden de kinderen al enkele mindfulness lessen bij Margreet gevolgd. En het was hartverwarmend om te zien hoe de kinderen helemaal op hun gemak, vol zelfvertrouwen en met zichtbaar plezier aan de workshop deelnamen. Ook de aanwezige ouders waren enthousiast en vertelden na afloop van de workshop over de ervaringen van hun kinderen en de positieve effecten van de eerdere lessen.

Margreet verstaat de kunst om kinderen op een rustige en speelse manier echt te bereiken. De wijze waarop ze samen met kinderen mindfulness beoefent, ze bewust maakt van zichzelf, hun zelfvertrouwen stimuleert, en omgaat met hun reacties en vragen is zondermeer uitstekend, kundig en zeer inspirerend!

Else van Oort

Van Oort Counseling | Mindfulnessopleidingen Utrecht

Top

 

Over de mindfulness afstudeerworkshop 'Je bent goed zoals je bent'

Door Margreet de Groot

Bij het werken met kinderen staat voor mij voorop dat kinderen goed in hun vel moeten zitten. Kinderen moeten zich veilig voelen, in een veilige omgeving kunnen ze tot ontwikkeling en tot leren komen. Heel belangrijk is het vertrouwen dat je als kind in jezelf hebt. Zelfvertrouwen is te zien als een soort motor, het is de drijvende kracht om steeds verder te komen en om nieuwe dingen aan te kunnen.

Je op sommige momenten onzeker voelen is heel menselijk, onzekerheid hoort bij het dagelijks leven, iedereen maakt momenten van onzekerheid mee, als kinderen dát weten scheelt dat veel in hun eigen beleving daarvan.

Belangrijk voor het goed in je vel zitten is te weten dat je er toe doet, dat je er mag zijn! Durf jezelf een schouderklopje te geven, voor iets dat je kunt of iets waar je je best voor hebt gedaan, ook al is het misschien niet gelukt. Je mag er zijn zoals je bent! Lief, vrolijk, verdrietig, behulpzaam, sterk, soms boos, druk, rustig, je mag er zijn!! Je doet er toe, je bent bijzonder!

Tijdens de workshop doen de kinderen oefeningen die hun zelfvertrouwen verstevigen, oefeningen waardoor ze beseffen dat ze er mogen zijn zoals ze zijn. Dat ze trots mogen zijn op zichzelf.

Iedereen voelt zich wel eens bang, onzeker, verdrietig, die gevoelens horen bij het leven, maar die gevoelens gaan ook weer voorbij. De “sta als een berg houding" kan daarbij helpen. In de berghouding sta je stevig, volledig geaard en in balans.

Door het doen van ademhalingsoefeningen ervaren de kinderen dat ze altijd op hun ademhaling kunnen vertrouwen, de ademhaling kan je helpen om rustig te worden, het helpt je om je aandacht erbij te houden. Je ademhaling is altijd bij je, je ademhaling is de brug tussen lichaam en geest.

Veel kinderen zijn zo druk met computerspelletjes, sport, huiswerk, clubs, dat er weinig tijd voor ze overblijft om gewoon rustig bij zichzelf te blijven, om te leren wie ze zijn en om de wereld om hen heen te verkennen.

Mindfulness biedt een effectieve manier voor mensen van alle leeftijden om op een gezonde manier om te gaan met de wereld om hen heen. Je hebt er niets speciaals voor nodig, geen speciale uitrusting, geen speciaal eten of drinken, je hoeft er niets ingewikkelds voor te leren. Het is een manier van zijn, helemaal in het hier en nu!

 

Mindfulness Voor Kinderen Werkt! Margreet de Groot

Afstudeerworkshop mindfulness voor kinderen, waarbij ook de ouders en belangstellenden aanwezig mochten zijn

 

Mindfulness Voor Kinderen Werkt! Margreet de Groot

Afstudeerworkshop mindfulness voor kinderen

 

Mindfulness Voor Kinderen Werkt! Margreet de Groot

Afstudeerworkshop, de presentatie aan ouders en belangstellenden

Top

 

Over de mindfulness lessen

152624 - Elke training begint met het drinken van een kopje thee en iets lekkers erbij. De kinderen kunnen dan, als ze willen, hun verhaal van de afgelopen week aan elkaar kwijt. We hebben aandacht voor elkaar!

 

143751 - Bij het vertellen gebruiken we vaak de emotiekaartjes van het 'lekker in je vel' spel. De kinderen zoeken de emotiekaartjes die bij hun verhaal passen.

 

161347 - Aan de hand van een verhaal geven de kinderen elkaar een rugmassage. Dit werkt heel ontspannend, is favoriet bij de zowel de jonge - als bij de oudere kinderen!

 

162130 - De kinderen maken een mandala van natuurlijke materialen. Mandala’s maken bevordert de concentratie, het maakt rustig, ontspannen.

 

145037 Yoga oefeningen horen bij iedere training. Hier doen de kinderen de 'lift' oefening. Voel het verschil tussen zelf rechtop staan of naar achteren leunen zodat je maatje je rechtop houdt. Dat is evenwicht. Heeft alles te maken met elkaar vertrouwen.

 

145858 - In de kring liggen 'eigenwijskaartjes'. De kinderen kiezen of trekken een kaartje. De kaartjes helpen om positief te denken, op een eigen wijze manier! (voorbeelden: Ik mag fouten maken; ik zet door; ik kán het; ik heb respect voor anderen...)

 

150830 - De kinderen vouwen en versieren een doosje waar ze hun 'eigenwijskaartjes' in kunnen bewaren, een 'helpende woorden' doosje!

 

155729 Hier spelen de kinderen het 'lekker in je vel' stemmenspel. De manier waaróp je iets zegt kan zelfs belangrijker zijn dan wát je zegt.

 

014 - Ademoefening, adem in door je neus, je buik wordt bol, adem uit door je mond en voel je adem tegen je handen.

 

016 - Ademoefening'de olifant'. Adem in door je neus terwijl je armen, de slurf, omhoog gaan. Adem uit door je mond terwijl je je armen omlaag laat vallen.

 

162834 - Elke training sluiten we af met een meditatie, heerlijk liggend op de matjes, luisterend naar het meditatieverhaal met op de achtergrond zachte muziek. (bijvoorbeeld: Je bent een ster. Een meditatie voor zelfvertrouwen en ontspanning...)

 

144759 - Aan de hand van een verhaal geven de kinderen elkaar een rugmassage. Dit werkt heel ontspannend, is favoriet bij de zowel de jonge - als bij de oudere kinderen!

 

150503 - Een afsluiting van de training met een meditatie

Top

 


Mindfulness Voor Kinderen Werkt! · Weerdesteijn 17 · 3401 SJ IJsselstein Utrecht · T 0306872060 · info@mindfulnessvoorkinderenwerkt.nl
Copyright © 2014-2022 Mindfulness Voor Kinderen Werkt! · Webdesign De Groot 3D Design